SRC Belgesi

src belgeleri

 src

SRC Belgesi Nedir? SRC Belgesi Ne İşe Yarar?

SRC belgesi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’na göre karayolu taşımacılığında yük ve yolcu taşıyan araç sahiplerinin almakla yükümlü oldukları mesleki yeterlilik belgesidir. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre; yük, kargo ve yolcu taşıyan araçlar ticari araç olarak ifade edilmektedir. Bu araçları kullanan sürücülerde; Sürücü belgesi

Mesleki yeterlilik belgesi (SRC belgesi)

Psikoteknik rapor bulunmak zorundadır.

Saydığımız belgelerden birinin eksik olması halinde sürücülere cezai işlem uygulanır. Her ülke için durum aynıdır ve ticari araç kullananların bu belgeleri bulundurmaları zorunludur. Amerika’da ticari araç sürücülerinin mesleki yeterlilik belgesi CDL olarak geçer, ülkemizde ise bu belgenin adı SRC’dir.

SRC Belgesi Hangi Araçlar İçin Geçerli?

SRC belgesi almakla yükümlü şoförler; kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan ve çekici gibi araçları kullanırlar. Bu araçlarla yapılan yük, yolcu ve kargo gibi karayolu taşımacılıklarında mesleki yeterlilik belgesi olarak SRC belgesi istenmektedir.

SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen 5 çeşit SRC belgesi vardır. SRC belgesi çeşitleri şunlardır;

SRC 1 belgesi: Uluslararası taşımacılık yapan şoförlerin yeterliliklerini gösteren belgedir. Şoförler bu belgeyi almak için 32 saat süren bir eğitimden geçerler. SRC 1 belgesini almak için eskiden şoförlerin lise mezunu olmaları gerekiyordu, ancak yapılan yeni düzenlemelerle birlikte sürücülerin ilkokul mezunu olmaları yeterli hale geldi. Büyük otobüs şoförlerinin SRC 1 belgesi almak için 26 yaşından gün almış olmaları, 66 yaşından gün almamış olmaları gerekir. Minübüs şoförleri 19 yaşından gün almamış olmalıdırlar. Ayrıca şoförler psikoteknik raporu almalıdırlar.

SRC 2 belgesi: Ülke sınırları içinde taşımacılık yapan şoförlerin almaları gereken belgedir. SRC 1 belgesi alan şoförlerin SRC 2 belgesi almaları gerekmez, çünkü SRC 1 belgesi olan şoförler aynı zamanda SRC 2 belgesine de sahip olurlar. Dolmuş şoförleri, taksi şoförleri, okul servisi ya da personel servisi şoförleri, şehir içi ya da şehirlerarası otobüs kullanan şoförler SRC 2 belgesi almalıdır. Yaş konusu SRC 1 belgesi alma koşulları ile aynıdır. SRC 2 belgesi almak için de psikoteknik raporu alınması gerekmektedir.

SRC 3 belgesi: Ülkeler arası eşya veya kargo taşımacılığı yapan şoförlerin almaları gereken belgedir. Kamyon, çekici ve TIR sürücülerinin yanı sıra kamyonet, pikap ve panelvan gibi araçları kullanan sürücüler SRC 3 belgesi almalıdır. SRC 3 belgesi alabilmek için 19 yaşından gün almış olmak ve 66 yaşından büyük olmamak gereklidir. Ayrıca psikoteknik raporunun da alınması gereklidir.

SRC 4 belgesi: Ülke sınırları içinde eşya taşımacılığı yapan ve yurtdışına çıkmayan şoförlerin alması gereken belgedir. SRC 4 belgesini alanlar, SRC 3 belgesine de sahip olurlar. Kamyonet, çekici ve kamyon gibi araçları kullanan sürücüler 28 saat süren bir eğitime girenler sınavdan geçerli not aldıklarında 19 yaşından gün almışlarsa ve psikoteknik raporları varsa SRC 4 belgesini alabilirler.

SRC 5 belgesi: Tehlikeli mal ve madde taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereken belgedir. SRC 5 belgesi almak isteyen sürücüler 19 saatlik temel eğitim alırlar. Tanker taşımacılığı yapacak sürücüler 13 saatlik tanker eğitimi alırlar. Patlayıcı madde ve radyoaktif madde taşımacılığı yapacak şoförler 8 saatlik bir eğitimden geçerler. Sürücülerin SRC 5 belgesi alabilmek için 19 yaşından gün almış olmaları gerekmektedir.

SRC Belgesi Nasıl Alınır 2020?

SRC belgesi vermeye yetkili kurumlara kayıt yaptırarak SRC belgesi alınabilir. SRC belgesi başvurusu yapan sürücüler almak istedikleri belge türü için belli eğitimlerden geçerler. Ülke içinde taşımacılık yapacak şoförler 32 saat eğitime tabi tutulurlar.

SRC belgesi başvuru şartları şöyledir;

2003 tarihinden önce ehliyeti olanlar sınava ve eğitime girmeden almış oldukları ehliyet türüne uygun SRC belgelerini alabilirler. 2003’ten sonra sürücü belgesi olanlar SRC belgesi alabilmek için eğitim almak ve sınava girmek zorundadırlar. Büyük otobüs şoförleri SRC belgesi alabilmek için kanunun 36/C maddesine göre 26 yaşını bitirmek zorundadırlar.

66 yaşından gün alan sürücüler ehliyet sahibi olsalar dahi eğitim veya sınavla SRC belgesi alamazlar. Eskiden SRC belgesi alabilmek için 63 yaşından gün almamış olma zorunluluğu varken SRC belgesi yaş sınırı 66 olarak değiştirilmiştir.

SRC sınavında başarılı olmak için eskiden 60 puan almak gerekiyordu ancak yapılan düzenlemelerle birlikte sürücülerin en az 70 puan almaları zorunlu hale getirilmiştir.

SRC Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kimlik fotokopisi - Ehliyet fotokopisi - 2 tane son 6 ay içinde çekilen vesikalık fotoğraf - Diploma fotokopİ

İstanbul Merkez İletişim

Selimiye Mah. Selimiye İskele Cad.
Selimiye Palas Apt. No:55
Kat:1 Daire:2 Üsküdar/İSTANBUL

  • dummy0 (532) 212-99-95

  • dummy0 (216) 532-99-25

  • dummy info@mep-dan.com

Trabzon Şube İletişim

Kaşüstü Mah. Recep Yazıcıoğlu Cad.
TKDK Karşısı AKLİFE Hukuk Büroları
B Blok Kat:8 No:33  
Yomra / TRABZON TÜRKİYE

  • dummy0 (532) 212-99-95

  • dummyinfo@mep-dan.com

Milli Eğitim Bakanlığı Sertifika Sorgulama

sorgula

Yeditepe Üniversitesi
Sertifika Sorgulama

yeditepe

* Sorgulama yapabilmek için E-Devlet üzerinden, T.C. Kimlik Numaranız ve şifrenizle giriş yapmanız gerekmektedir.

Ana Menü